Waarom zelfliefde de belangrijkste stap van acceptatie is

Als kind leer je dat goed gedrag wordt beloond en dat slecht gedrag wordt gestraft. Dat is ook vaak wat in veel opvoedingen mee wordt gegeven aan kinderen. Niet alleen thuis, maar in het hele systeem. Waarschijnlijk zal je denken, dat is toch heel onschuldig?

Persoonlijk ben ik niet altijd een voorstander van straffen en belonen. Doordat een kind elke keer wordt beoordeeld met goed of fout kan hij afhankelijk raken van een goedkeuring van ander. Met het gevolg dat hij op volwassen leeftijd blijft zoeken naar goedkeuring van anderen. 

Zelfliefde; iedereen worstelt hier wel dagelijks mee. Alles wat je meemaakt, doet en kiest zegt iets over jezelf. Is dat de keuze die jij echt wilt of doe je het om een ander te pleasen, te voldoen aan verwachtingen of niet wil afwijken van de het systeem wat we als standaard zien?

Zelfliefde is niet iets wat je standaard hebt, het is een keuze die je elke dag weer maakt om voor te kiezen. Wat is zelfliefde voor jou? Vanuit welk bewustzijn kies je elke dag, ieder uur en ieder minuut om te kiezen voor jezelf, zonder dat je een ander nodig hebt om dit te bevestigen?

Voor zelfliefde is geen toestemming nodig. Niet van anderen en ook niet van jezelf. Toestemming geven of krijgen kan dwingend overkomen. Hoe vaak ben jij afhankelijk om iets te doen met toestemming van iemand anders? 

In onze eigen jeugd hebben we van onze ouders geleerd om met vallen en opstaan precies te doen wat er van ons verlangd en verwacht werd. Vaak waren er veel regels die allemaal nageleefd moesten worden. Daarin werd goed gedrag beloond en slecht gedrag vaak ontmoedigd. Waarschijnlijk heb je het als spel ervaren wanneer je wel en wanneer je iets niet mag doen. Omdat ieder kind (on)bewust een groot loyaliteitsgevoel naar zijn ouders heeft, hield jij je waarschijnlijk ook aan de regels. Je wilde immers je ouders te vriend houden. 

De erkenning en waardering in wanneer we -goed- bezig hebben we afhankelijk gemaakt van het oordeel van de ander. Daarin hechten we waarschijnlijk nog het meeste aan het oordeel van onze ouders. Het kan soms wel een verslavend gevoel krijgen om telkens erkenning en waardering te krijgen van een ander, waardoor je uiteindelijk ook afhankelijk wordt en blijft aan die erkenning en waardering. 

Doordat het straffen en belonen in het hele maatschappelijke systeem zit ingeweven leren we als mens dat als we braaf zijn dat moeite waard zijn. En wanneer we rebels zijn niet. Zo ook je eigen emotie regulatie. Het zijn je ouders geweest die met hun lovende woorden ervoor hebben gezorgd dat jij je fijn voelt. Wanneer je ouders teleurgesteld in je waren voelt misschien nog wel heftiger dan boosheid.

Het lijkt soms wel een doorslaggevende factor te worden dat we voor alles toestemming en goedkeuring nodig te hebben. We vergeten vaak zelf te voelen, zelf na te denken. We zijn constant bezig om onszelf met anderen te vergelijken. Is wat is doe wel goed, en mag ik mij zo wel voelen? Het kan zelf verslavend worden om je eigenwaarde afhankelijk te maken van reactie van je omgeving en je geliefden.

Maar waanneer durf jij jezelf nu echt te waarderen? Wanneer jij met toestemming zeker weet at je het mag? Het komt voor in allerlei soorten relaties. Ouder kind, romantische relaties, werk relaties ect. 

Pas als we goedkeuring van de ander ontvangen kunnen we ons pas echt prettig voelen met onszelf. Maar heb je daadwerkelijk iemand anders nodig om dat unieke gevoel van zelfliefde, zelfverliefdheid te mogen en kunnen ervaren?

Zelfliefde is een ervaring van jou alleen. De onafhankelijkheid van alles en iedereen!

Voel jij je verliefd op jezelf?
Bruis jij van binnen?
Voel jij de innerlijke warmte?
Voel jij voldoening zonder cadeu’s & waardering van anderen?
Voel jij dat jij er mag zijn? 
Ben jij onafhankelijk van anderen?

Het komt slechts door conditionering dat we eerst door iemand anders gewaardeerd moeten worden, dat we het idee hebben dat we er mogen zijn, vóór we dat zelf durven te voelen. Pas nadat de ander laat blijken dat je bijzonder bent, durf je het zelf te vinden. 

Pas als je volledig jezelf accepteert in wie je bent, zonder dat je afhankelijk bent van anderen kun je elke dag weer de keuze maken om voor zelfliefde te kiezen.

Melanie Branding Shoot

Hi, ik ben Melanie

Met mijn passie voor unieke kinderen, laat ik jou inzien dat je weer mag genieten en vertrouwen in jezelf mag krijgen waardoor je gaat ervaren dat het hebben van een gediagnostiseerd kind geen beperking van je eigen leven hoeft te zijn, maar juist ontzettend waardevol is.

ANDERE INTERESSANTE BLOGS